Cadbury Adams Science and Technology Center

Location:

941 Route 10, Whippany, NJ
 

Owner:

Cadbury Adams, Whippany, NJ
 

Architect:

PS&S Engineering, Warren, NJ
 

Engineer:

PS&S Engineering, Warren, NJ
 

Contractor:

SKANSKA USA Building, Inc., Parsippany, NJ
 

Project Scope

Sq. Footage:

148,000
 

Levels/Floors:

2
 
 
 
 
 
 
 
Cadbury Adams Science and Technology Center
Cadbury Adams Science and Technology Center
Cadbury Adams Science and Technology Center
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

To build upon the reputation of brands like Bubblicious®, Dentyne®, Swedish Fish®, Chiclets®, and Halls® cough drops, confectioner Cadbury Adams USA LLC planned to erect a new Science and Technology Center.

The 148,000-square-foot facility was designed to support the company’s confectionary innovation initiatives. It houses laboratories where food engineers develop new gum, mint and candy products and conduct research on existing products. It also includes a pilot plant for new technology assessment and process development as well as a “sensory” area for taste testing.

The designer originally called for conventional brick and mortar construction for the exterior walls. But after careful consideration and counsel with the design team, they opted for a CarbonCast Thermally Efficient Sandwich Wall Panel system from High Concrete Group LLC.

On many levels, the decision couldn’t have been sweeter.

The primary reason for selecting precast, says the project architect, was the quick erection timeline. The precast elements were fabricated at High Concrete Group’s Denver, Pa. headquarters facility and delivered ready for erection. Precast eliminated the need for material and equipment storage—impossible with field-construction methods.

In addition, because precast concrete is manufactured in a controlled factory environment, the design team avoided weather-related delays and costly setbacks. Speedy completion of the walls and roof enabled subsequent subcontractors to get on the job sooner than other construction techniques could have allowed.

So when the project finished two months ahead of schedule, it was clear that precast was the right decision.

“We decided to make the switch at the recommendation of the construction manager to save time,” explains the architect. “We were very happy with the results and are considering it for future projects.”

Saving time on the back end of a project typically requires investing a little more time early on. The architect and High Concrete Group engineered the wall panels to ensure suitability for the application, efficiency of fabrication and proper aesthetics.

“We worked very closely with High to develop the construction plan,” says the project architect. “We went to their plant to see the different options available and worked from there.”

The two-story vertical wall panels ranged between 33 and 35 feet high and 10 to 12 feet wide. Horizontal reveals were utilized with a ribbed finish to provide architectural interest on the exterior wall surface. Brick shelf angles were eliminated with the use of spandrel beams. And window punches were incorporated in office areas where the architect sought natural light.

 
Back to