Alfred I. DuPont Hospital for Children Parking Garage

Location:

1600 Rockland Road, Wilmington, DE
 

Owner:

A.I. DuPont Hospital for Children, Wilmington, DE
 

Architect:

Tim Haahs & Associates, Blue Bell, PA
 

Engineer:

Tim Haahs & Associates, Blue Bell, PA
 

Contractor:

R.M. Shoemaker Co., West Conshohocken, PA
 

Project Scope

Sq. Footage:

407,000
 

Levels/Floors:

5 levels, 1,800 parking spaces
 

Structural Precast Elements:

Precast concrete pieces include double tees, girders,
wall panels, spandrels and columns.
 

Finishes

Color:

• Architectural white and structural gray concrete mixes.
• Infill panels around the entrance and on the columns were painted a pale rose to add color and contrast.
 

Resources

 
 
 
 
 
 
Alfred I. DuPont Hospital for Children Parking Garage
Alfred I. DuPont Hospital for Children Parking Garage
Alfred I. DuPont Hospital for Children Parking Garage
Alfred I. DuPont Hospital for Children Parking Garage
Alfred I. DuPont Hospital for Children Parking Garage
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Castle Theme Creates Whimsy at Alfred I. DuPont Hospital for Children
This 1,800-space precast parking garage for employees is a whimsical, castle-like structure that brightens the Alfred I. DuPont Hospital for Children in Wilmington, Deleware. Its stone-accent features blend well with the hospital campus and the mission it serves.

Located on an existing surface lot, the five-level, 407,000 square foot building includes both architectural white and structural gray concrete mixes. Formliners were used to create the appearance of natural stone at the stair towers and columns. Contrasting lintels and sills break up the mass and accent the windows. Infill panels around the entrance and on the columns were painted a pale rose to add color and contrast. Columns extend above the top spandrels and are capped with white precast capitals anchoring poles that fly brightly colored pennants.

Stair towers have large glass areas and are topped with green standing seam metal roofs with louvered triangular dormers and a cupola. The design of the stair tower near the main entrance echoes the nearby A.I. DuPont monument. Its top story is illuminated for a pleasing nighttime image that aids one’s way on campus. A courtyard at the main elevator stair tower provides an inviting space for employees, as well as a canopy to cover the existing path between the garage and the hospital.

The functional design of the open parking structure consists of a double threaded helix centered between two flat parking areas with 45’-wide bays. Traffic flow is one way with generous 9'-wide stalls angled to 80 degrees for easy access and improved safety. 15’-wide double tees with 7-1/2’ leg spacing provide the driving surface, increasing interior visibility and reducing the number of joints for greater driver comfort and less maintenance.

 
Back to